My sunshine

Var ut i skogen med Pajen idag. Var sådär härligt väder idag igen så vi for och lekte lite. Hon tyckte det nog var lite kul att komma  ut en stund och få springa lite.
Hade tänkt att jag skulle fara en sväng med Kajsa också, var så länge sedan jag red båda på samma dag. När jag kom tillbaks från turen med Pajen såg Kajsa ut såhär

image description

Tror hon hört mig tänka att jag skulle rida henne... Kändes sådär att lägga något på den där ryggen så vi gick på en promenad i skogen istället. Jag powerwalkade och Kajsa fick småjogga bredvid mig. Var mysigt det också. Är bra för henne att gå på asfalt ibland. Varierat underlag är det bästa för hästarna

Slowfeed

image description

image description

Hästarna fick ju nya hönät till hagen från GHS. Dom verkar nöjda med dom. Känns bra att dom har lite att göra under en längre tid. Nog för att hagen är snöfri och det finns endel gräs att pilla i, men det känns ändå bättre att det tar lite längre för dom att äta upp sin "riktiga" mat ute i hagen också

Running man

Har redovisat om strutsar idag. Det gick bra, så nu är det knappt något kvar att göra i kursen, avslutning imorgon. Det enda jag har kvar är att rätta min kritiske väns arbete, och göra nå ändringar i mitt om hon tycker det behövs. Sen är det klart!



Drink the water

FÖRE:
En platt(!) skraltig gammal murarhink


 

EFTER:
En ny käck, platt där den bör vara, fräsch och fin hink i en mer feminim kulör

 


Who are you and what have you done with my pie?

Det gick så fjantigt bra att rida idag så det är helt galet!
Kom hem från skolan, drack mitt kaffe och gick ut till hästarna. Pajen har ju stått sen i fredags eftersom jag varit borta hela helgen så jag tänkte att hon skulle vara lite hetsig. Hon nästan sprang in på ridbanan (läs: hagen jag rider i) och jag tänkte att det nog blir ett jobbigt pass, men solen sken så jag var ändå på bra humör. Dock blev jag omåttligt förvånad för när jag tänkte tanken att börja jobba och kortade upp tyglarna känner jag hur hästen blir 10cm högre och hela hästens takt, form och tempo ändras! Jag tappade hakan och funderade på vem som varit och bytt ut min häst när jag inte sett på. Kanske Kajsa och hon bytt skinn för en dag för bitvis kändes det precis som att sitta på Kajsa, lika lyhörd, mjuk och följsam.
Allt gick super och jag ville rida en evighet men sansade mig och hoppade lyckligt av efter en stund.
Var verkligen en sån där dag man skulle haft någon med sig som filmat och fotat.


Är fortfarande lite paff över hur bra det gick.


For you and me



Det jag köpte på GHS
* En hink
* Benlindor
* Svanspåse
* Repgrimma
* Transportgrimskaft
* Hönät till hagen
* Curb
och så fick jag med ett fodermått med hinken

Good ponnie


Shine on

Har precis kommit hem från skolan, det är superfint väder ute så jag ska bara dricka upp mitt kaffe och ge mig ut med pajen! Älska våren!!


See the world

Så alltså. Vad hände på Eurohorse?
Tja stog i SLUs monter under lördagen och söndagen. Vi hade tre timmarspass så det var inte så jobbigt. Resten av tiden gick jag runt, försökte kolla på grejer, och kollade på lite shower.
När jag skriver försökte kolla på grejer, menar jag verkligen försökte. Under lördagen var det så vansinnigt mycket folk som skulle pressa ihop sig på en liten yta så det gick knappt att gå. Man fick helt enkelt acceptera läget när folkhavet man stod i ville gå åt höger. Ja då fick man glatt följa med. På söndagen var det bättre. Mindre folk så man kunde verkligen gå in i de montrar man ville och klämma och känna på saker och ting.

På lördagen träffade jag även Carina, Tobias och AnnCharlotte som kom. Var kul att gå runt och snacka skit med dom i ett par timmar.

Hann även sitta och kolla lite på showerna. Var ju sjukt länge sen (typ globen -81) som jag var på en stor tävling sist, var kul att se, men jag vet inte om jag blev sådär överdrivet imponerad av dressyren. Tycker alltid det ser så tungt ut för ryttarna och så var det en hel del missar också. Att jag tycker det ser så tungt ut kan ju ha att göra med att jag vet hur enkelt det är att rida Kajsa när allting sitter. För att få henne att göra diverse övningar det räcker med att tänka vad jag vill göra så gör hon det. När dom rider kanske det ser "värre ut" än vad det känns, vad vet jag, jag är inte på den nivån inom dressyren..
Hoppningen var ju givetvis spännande, och stämningen i Scandinavium när RGB kom in fick de svala kaffet i min kopp att bli hett igen.
Under söndagen när finalerna verkade det som att det var en riktigt svår bana. Inte många felfria, och nästan varje ekipage kom i korsgalopp på ett eller flera ställen under ritten. Tyvärr rev RGB ett hinder i grunden och gick inte vidare till omhoppning.

Bäst tyckte jag nog att agilityn var, SJUKT glada hundar!



Rolf-Göran Bengtsson.




Hairloss



Kajsa har börjat fällla

Fit it

Blev ingen ridning  idag. Medans jag satt och försökte stirrade ut mina PA (dom vann) tog all jordens snö och damp ner här i Skara. Hästarna var sjöblöta och alla isfläckar gömda.
Blev en promenad med de båda liven istället. Pajen har fortfarande lite svårt att fokusera på vad jag vill när man är ute och går, finns ju så många träd att kolla på. Men det gick ändå rätt bra. Kajsa var rätt pigg och tultade på i ett bra tempo.

Prövade även svanspåsen på pajen. Den var nästan snudd på tight längst uppe vid roten, men det gick med lite vilja


Smell my skin

Åh så skönt det var att sova ut lite. Efter jag släppt ut hästarna i morse övervägde jag om jag skulle stanna uppe, men gick och la mig ändå. Sov till strax efter 12 så det var nog behövligt!
Nu sitter jag med frukostkaffe och ska skriva klart likheter och skillnader med olika djurs hud/kroppsskickt, reproduktionsorgan och syn. Sen ska jag ut till stallet och gulla med mina finaste.

Luktade på dom lite extra igår när jag tog in dom. Kajsa luktar fortfarande mysigast av alla hästar jag någonsin träffat. Så mjukt och somrigt. Pajen är något fränare i doften, men hon har blivit lite mildare sen jag köpte henne, men ligger ändå i lä jämnfört med min lille vaniljbulle.

Bye for now

Hemma och i min säng igen efter en kul men tröttsam helg. Mer om allt imorgon, nu måste jag sova innan mina ögon går i strejk för resten av månaden. Jag behöver ju dom lite till och från ändå..


Let me sleep

Lyckades försova mig i morse. Grattis.

Har gjort klart allt till seminariet nästa vecka, och vi ska redovisa på onsdag. Blir säkert bra.
Ska se om jag hittar lite energi till att plugga nått mer idag. Ikväll blir det ridhuset. Tjihoo!

Big girls don't cry

Just det. Kan ju meddela att Honey tappade sina sista mjölktänder för någon dag sedan så nu är hon en stor tjej!

image description

Cutie

Imorgon blir det att åka till ridhuset igen. Yey. Men först ska jag till skolan på morgonen och skriva klart allt inför värsta seminariet. Alltså inte värsta så i hemskt, utan värsta som i värst av alla. Vi skriver om strutsen och om att det är världens snabbaste och största fågel. Och då menar jag snabbast på land, inte i luften.
Strutsar sticker för övrigt INTE huvudet i sanden, det är bara en myt.

Men på kvällen då ska det ridas. Pajen går bra så länge jag verkligen jobbar, om jag slackar ihop en sekund så gör hon också det. Ska bli riktigt kul att testa Marias paintsto också, är som sagt alltid bra att rida olika typer av hästar. Förutsatt att hon har en bra dag, hon har roat sig på sista tiden med att bocka och greja på rätt rejält, så vi får väl se hur det går. Hoppas jag överlever eftersom jag vill till Göteborg ihelg.

Lastträningen so far går också riktigt bra. Första gången jag gjorde det tog det nästan två timmar innan hon lugnade sig, andra gången drygt en timme, och tredje gången kunde jag släppa ut henne efter 15 minuter. Då hade hon bara trampat runt lite i början, men inget allvarligt bankande. Duktiga lilla häst!

image description

Kajsa ser så liten ut på den här bilden. Min söte gul står och myser i solen.

Workingclass hero

Idag var pajen inte gratis. Blev ett pass på ängen där all snö och is smält bort, men det var rätt blött. Men skritt, trav och pyttelite galopp blev det iaf. Hon var riktigt duktig och brydde sig inte om att grannarna eldade och tömde lastbilsflak med vad som lät som tomflaskor, men hon vred lite på öronen, det var allt.
Efter ett kort pass red vi ut en sväng, tog vägen mitt emot och passade på att galoppera lite. Tror hon tyckte det var riktigt kul att sträcka ut någotsånär. Vågade inte riktigt mana på henne fullt ut eftersom vägen inte är så lång, men hon fick ändå till en ökning. När jag skulle sakta av sen behövde jag knappt ta något i tyglarna utan bara sätta mig ner och be henne sakta av med rösten så gjorde hon det. Lille hjärtat!


Look at us

Haha, WRAS PR-film. Vad kul att jag och Kajsa är med haha

https://www.facebook.com/photo.php?v=10150589851402545

How do you do it?

Lite lastträningsinfo...

Eftersom pajen oftast går på utan problem, de flesta gångerna kan jag stå och skicka in henne och hon lallar in som om hon aldrig gjort något annat, är det inte själva lastningen som är ett problem för oss.
Utan det är hennes totala brist på tålamod!!
Nästan i samma stund som luckan stängts börjar hon banka. Och banka, och banka och banka. Jag förstår verkligen inte hur hor orkar, men det gör hon. Envis som synden är den hästen! Med eller utan hö bankar hon.

Så jag använder mig av den enkla metoden "trötta ut henne"
Slänger in henne i transporten, stänger och går därifrån. Sen får hon stå och hoppa, banka och galoppera på stället bäst hon vill. Det är dock lite stressande att lyssna på hur hon står och hoppar och se hur transporten guppar på stället, så om man är en sån som inte gillar att se sin häst vara otillfreds med livet för stunden, är det bra om man har någon annan som kan hålla koll på transporten så man själv kan bege sig bortom höravstånd.
Själv går jag in i mitt hus och kollar på tv, men trots det hör jag henne leva om ända in i huset. Får verkligen sitta på händerna ibland för att inte gå ut och släppa ut henne, men jag vet ju att det bara skulle göra saken värre så..

Det som är viktigt är att man absolut inte släpper ut hästen innan den är HELT LUGN. Alltså inte bara står still, utan lugn i huvudet också. Pajen är inte rädd och har aldrig panikat inne i transporten utan hon är bara genuint uttråkad. De gånger jag gjort detta med henne har det tagit runt 2 timmar innan hon accepterat läget och lugnat ner sig. När jag gått och hämtat henne har hon stått lugnt och snällt, vilat bakbenen och gillat läget, precis som jag vill. Det är i det stadiet man vill ta ut dom i! Lära dom att man inte kommer ut bara för att man lever rövare.

Hon har aldrig kastat sig ut eller levt om över huvud taget när jag kommit, utan snällt väntat på att jag släpper lös henne, lossar bakbommen och ber henne backa ut.
På transporten syns det inte ett spår av hennes vilda leverne. Hade jag haft ett enaxlat släp istället för boggie hade jag nog inte gjort det utan istället hyrt en boggievagn för det. En enaxlad är ju så väldigt mycket mer ostabil än en boggie..

Hade tänkt göra det under veckan som varit, men eftersom vi haft isbana på gården känns det sådär lockande att lasta som sagt.. Nu verkar det dock som att det är lite bättre efter dagens regn så på fredag blir det ridhuset. Ska även testa Marias vildhäst lite. Alltid kul att rida andra hästar, man lär sig mycket av det.




En lastad häst. Notera gärna att hon skitar ner sin svans på två fronter, både uppifrån och nerifrån...






Crazy love

Hade absolut ingen energi när jag kom hem från skolan idag. Luktade som sagt inte så mysigt, regnet pissade ner och jag var trött och hungrig. Men så får jag ett mysigt sms av min älskade pojkvän och ett samtal senare känns allt mycket bättre. Är så glad att jag har en sån fantastisk kille.


Leave me

Har blivit av med liklukten nu. Känns som en sån där stank som kommer förfölja en för all framtid och smyga upp när man minst anar det. Bläk!

Efter dissektionen hade vi möte och när det var slut var jag inställd på att rida, men när jag kom ut så ösregnade det. Mindre peppande så det blev inget av idag heller.
Men en fördel är ju att den mesta isen har regnat bort från gårdsplanen. Var väldigt obehagligt att gå ut med hästarna i morse, pajen bara gled som en liten vante. Vi klamrade oss fast vid trygga stabila Kajsa som fick leda vägen till hagen, sakta men säkert, men till och med hennes lugna tempo kändes snabb..

image description

Trygghet

I'll die for you

Har precis dissikerat en höna. Eller broilerkyckling var det mer bestämt. Trodde inte det skulle vara så farligt, och det var det inte heller, om man bortser från den groteska stanken! Det var extremt vidrigt och kom i små pustar som gjorde att man ville kräkas.
Så nu luktar hela jag död och inälvor, mysigt. Ska ha möte kvart över ett sen ska jag hem och rulla mig i gödselstacken så jag får en trevligare aura runt mig. Bläk!

An eye for an eye

Varför hittar jag ingen vettig information om fiskögon? Alla intressanta artiklar går inte att få tag på, utan man blir bara lockad och lurad av abstractet. Något irriterande. Gick vidare och skrev om skorpioners punktögon istället. Snart är det klart.

Imorgon är det hönsdissektion på schemat. Ska bli intressant. På torsdag är det fiskdissektion men den vet jag inte om jag ska gå på, är inte obligatorisk och att åka in till stan bara för den känns sådär. Då kan jag lika gärna stanna hemma och plugga istället. Jobbar som sagt mycket bättre på heldagar.
Imorgon är det också studiebevakningsmöte efter lunch.


Hoppas världen smält upp lite mer imorgon så det går att rida. Pajen blir så dryg att ha och göra med om hon får stå länge. I värsta fall går det nog att skritta på ängen i alla fall, ridhuset är ju bokat varje onsdagkväll och är det lika halt vill jag inte lasta henne..


Poor me

Alla mina pengar den här månaden kommer gå till tråkiga saker. Typ hyra, hö, EL!!!! mat, bensin och sånt tjafs. Vars är den där trissvinsten när man behöver den som mest?

Slippery

Vår gårdsplan har under natten förvandlats till en hockeyrink. Det har inte blivit något bättre under dagen heller fast solen legat på. Hade tänkt åka till ridhuset idag, men att börja lasta på blankis känns sådär.. Är tillräckligt nervöst att ta ut och in hästarna. Kajsa har ju brodd, men pajen är ju oskodd än.



Får väl fotsätta skriva på projektarbetet så det blir klart. Helgen går ju bort eftersom jag ska till GHS.


Blow him back into my arms

Gud så det blåser ute. Svårt att sova när det lede om så mycket. Tror jag tar fram min gamle vän spikmattan, den brukar hjälpa mig..

Hoppas på bättre väder imorgon. Jag vill ha sommar så man kan rida ordentligt!


Why do you do this to me?

Har nästan gjort klart mitt PA. Ska bara skriva lite skillnader och likheter mellan de olika kroppsytorna på fisk, skorpion, människa och daggmask. MEN vad gör jag då, när jag ser ljuset i tunneln? Jo jag börjar med ett tredje organsystem. Tokigt. Allt ska vara färdigt och klart att skickas in till min kritiske vän nästa tisdag och då ansåg jag att jag har tillräckligt med tid för att skriva om ett till.
Grejen är alltså att betyget i kursen kommer grundas på PAt. Skriver man om ett organsystem = 3a, två system = 4 och tre system = 5.
Snacka om att sätta onödig press på sig själv, vad jag ogillar mig ibland. Varför inte bara inse att en fyra också är skitbra och det är ändå ingen som bryr sig när man ska söka jobb.. Gah.
Nå nu är jag klar för ikväll. Skit ner dig projektarbetet!

Build me up buttercup

Blev påmind om att det var jag som ska ha med fika till PBLen imorgon. Hade totalt glömt bort det. Som tur var hade jag lite ägg och sånt hemma så jag lyckades kasta ihop någon form av kakgrej. Får se hur den blir. Oavsett så måste den ju bli bättre än sist när allt mitt slit resulterade i små tegelstenar med en hint av chokladsmak..

It's all I've got

Har pluggat hela förmiddagen och sen blev det en tur med båda hästarna. Red Pajen och hade tjockis som handhäst. Var lite drygt i skritten eftersom dom har rätt olika tempon, stackars Kajsa fick pinna på som tusan. I traven var det däremot mycket lättare!

Nu sitter jag och funderar på vad man ska äta, är hungrig första gången på flera dagar känns det som. Att komma på vad man ska äta är ett konstant problem, varje dag. Väntar på att matpillret ska uppfinnas så man slipper hålla på att laga mat och komma på vad man är sugen på. Det är sååååå tidskrävande.

Let's take a break

Nu är det färdigpluggat för en stund. Tänkte ta med de båda gula på en skrittur eftersom det inte blev något igår. Men först ut och mocka och göra klart stallet.

And I miss you love

Åh vad jag längtar tills jag och Jonas kan bo tillsammans igen. Vet inte om jag skrivit det tidigare, men större delen av tiden vi varit ihop har vi haft distans. Det börjar bli rätt tjatigt nu. Jag vill vara klar med utbildningen nu så vi kan köpa gård och börja leva på riktigt! Less på att vara ensam. Så saknar jag bobbyfisen också.
Pratade lite om framtidsplaner förra helgen och det känns inte som att det är så länge kvar tills framtiden är här..

Nä nu sover jag istället så är det en dag ensam mindre.


Slow

Eftersom det bara är skit på tv tänkte jag roa mig med en film. Började kolla I am number four, när jag rätt snart insåg att bilden och ljudet inte var synkat. Något irriterande..
Roar mig med wordfeud och youtube tills den andra versionen är hemma


We only got 4 minutes to save the world

Nu är mitt lille hus dammsugt och skurat. Allt blänker och så har det även slutat snöa. Yey. Ska äta något och sen gå ut till stallet. Tror inte jag orkar rida ändå, min hjärna känns lite seg och jag skulle behöva plugga lite senare.


Wake up

Tog sovmorgon idag. Släppte ut hästarna som vanligt och gick sen och la mig igen. Vaknade halv två.
Hade tänkt ta en uteritt med hästarna men det vräker visst ner snö så jag tror det får bli en städdag istället.


Mess me up

Känns som att det är råsent, men klockan är bara 2317. Har i alla fall gått och lagt mig, är vansinnigt trött!

Insåg även hur sjukt stökigt det är här hemma. Syns nog inte så bra, men golvet är bra skitigt.. Kanske får lov att städa i morgon..


Clumsy

Träningen idag gick sådär. Hon var lite hetsig som vanligt, men det är bra att åka ut till nya ställen med henne så hon får se sig om  i världen. Bitvis gick hon riktigt bra när hon kom på att fokusera på vad jag bad om.
Dock var jag ju så sjukt klantig så jag glömde tränset i ridhuset. Suck. Får väl åka och hämta det någon dag, är ju ledig ännu på måndag. Har ju andra jag kan rida med tills dess som tur är, men bara ett Billy Allen bett..

Rullade in en ny bal hö i stallet när jag kom hem så nu är allt påfyllt, strö och hö. Skönt.

Nu ska jag slöa ihop och inte göra något vettigt resten av dagen. Sweet


The winner takes it all

Fick rosetten från min och pajens första tävling som var förra året. Vann ju horsemanshipen. Bra start på tävlingskarriären.

En stor och fin blågul. Gillar vräkiga rosetter mycket mer än små fjuttiga. Är ju mycket roligare att få en rejäl hehe


Makeover

Ska försöka åka runt halv 11. Kanske dags att gå ut i stallet och fixa klart allt, men jag fastnade visst framför fab 5...


Hanging around

Sitter och kollar X-Men origins: Wolverine. Kan inte påstå att den är i samma klass som dom andra filmerna men ett helt ok fredagsnöje.

Är för övrigt nöjd med att Haagarna vann På Spåret.

Wait for you

Efter en timme och 45 minuter hade kriget i transporten slutat och friden spred sig åter över nejden...

Gick och möttes av en lite svettig, men lugn häst. Hon gav mig en blick som sa att hon gillat läget och stog och vilade ena bakbenet. Gör vi det här ett par gånger till så borde problemet vara löst. En häst måste kunna stå still i transporten fast den inte rör sig. Underlättar ju väldigt på tex tävlingar, träningar eller om man bara skulle råka hamna i en riktigt tradig bilkö!

Scar tissue

Så var 600kg strö hämtat och inbaxat, min rygg och muskler tackar mig. Har varit ute på en promenad med Kajsa. Hon verkade lite trött och opepp så det blev bara en kortis. Stog och mös en stund i hagen när vi kom tillbaka istället.

Har lasttränat pajen lite också. Gick bra, kunde skicka in henne själv och stoppa henne när som helst på väg ut och in. Nu står hon i transporten och slåss med sig själv. Ska vänta tills hon varit lugn ett tag innan jag tar ut henne. Borde kanske gjort det här tidigare, men det är ju aldrig för sent att börja.


So tired of trying

Nä kan inte påstå att jag är nöjd med dagens pass. Det började bra med att hon inte ville gå in i transporten. Mitt eget fel eftersom jag inte tänt där inne så hon tyckte väl att det var för mörkt. Tog hela 10 min att få på henne vilket är lång tid nu för tiden.
Framme ville hon inte stå still när jag skulle sadla på utan steppade runt som om hon hade RLS.
När jag sen hoppade upp och skulle börja rida var hon, som vanligt, skiträdd för dörrarna och lite skeptiskt mot det nedre hörnet. Förstår verkligen inte vad det är hon håller på med när hon VARJE gång måste kolla på dörrarna. Har testat att låta henne undersöka det, ignorera det, driva igenom det, bli arg osv osv, men hon är ändå lika tittig på det varenda gång man rider förbi. Alla tips på vad jag ska göra tas tacksamt emot!

Imorgon ska jag åka och hämta strö och hälsa på Hans också. När jag kommer hem tänkte jag slänga in pajen i transporten och låta henne stå där tills hon är lugn. Hon går ju på snällt, men så fort det stängs så börjar hon med sina tappra försöka att ha sönder transporten, och så kan vi ju inte ha det. Hon måste ju kunna stå stilla fast transporten inte rör sig helt enkelt!

Nu är jag vansinnigt trött och ska snart gå och sova, bara kolla Zodiac lite till. Jake Gyllenhaal m m mmmmm!



Me like

Paketet jag fick för nån dag sen innehöll lite armband som min sötaste syster köpte till mig när hon var i Afrika.
Bland andra dessa;
(Tack gullet)




Hotlips

Ännu ett hett tips på födelsedagspressy åt mig som inte har med hästarna att göra (det första var ju ett frisörbesök).
En egen sjukgymnast! Eller i alla fall ett par besök hos en. Min rygg tyckte inte om mig i morse när jag vaknade, är som ett område vid ena skulderbladet som typ sticks varje gång jag andas in.

Let's do this

Det var väldigt lugnt på puben igår. Kl 22 hade det bara kommit en person haha. Skönt att det inte var så stressigt, men tiden gick lite segare när det var lite att göra. Festutskottet hade i alla fall ordnat med en raggningsreplikstävling, men ingen från fest var där så jag och Frida fick försöka styra upp. Jag blev raggad på och Frida bedömde vilka som fick gå till final. Kom repliker på alla nivåer, vissa bra och vissa riktigt dåliga men det var rätt roligt ändå.

Håller på att kirra sommarjobb vilket känns väldigt skönt! En sak mindre att stressa om, behöver ju verkligen få något jobb  i sommar så  jag har råd att tävla och träna så mycket som jag tänkt.

Nu ska jag börja plugga för dagen och ikväll blir det ridhus. Jag verkligen ÄLSKAR att ha egen transport så jag kan åka när jag vill. Förstår inte hur jag klarat mig utan så pass länge. Eller ja, då har jag ju i och för sig alltid stått på ställen med ridbana/ridhus på plats, men det kommer underlätta grovt i sommar!

Har även anmält mig till WAlaget. Kände att det var lika bra, var ju så roligt förra året. Första träningen på lördag

Live through this

Kanske dags att göra lite middag och dricka kaffe så jag orkar med puben ikväll. Hoppas på bra med folk

Broken in two

Tadaaa, tvådelat ;)


Sunny day

Blev en väldigt trevlig ridtur i solen. Riktigt skönt väder trots att det blåste lite. Pajen gick bra, men var lite stel i höger sida och ville inte riktigt flytta undan så vi jobbade med att mjuka upp henne. Red på det tvådelade mässingsbettet som jag fick med när jag köpte henne. Det märks att hon inte riktigt trivs lika bra på det, blir lite hårdare och tyngre så vi håller nog oss till Billy Allen till störst del.
Skrittade av länst vägen och då kom postbilen med paket som vi tog med oss. Först tyckte hon postgubben såg lite läskig ut i sin mustach men lugnade snart när han klappade henne lite.

Ska försöka komma igång med PAt lite, men det känns inte som att det går så bra just nu. Så mycket annat som är mer spännande, men jag får nog lov att försöka koncentrera mig på något vettigt ändå. Kanske läsa nått kapitel till seminariet på tisdag så det är gjort..

image description

Good day for a spin

Frukosten är äten, hästarna är ute och äter sin. Nu ska jag ut och mocka och sedan rida, det är fantastiskt väder idag.


I kick ass once again

Just det. Jens vår lärare i etologi 1 var på veckomötet idag. Har inte fått tillbaks våra projektarbeten än som är betygsgrundande. Dom skulle vara rättade och tillbaks 21 dagar efter inlämningsstopp som var 5e januari och nu har han gått bra över tiden. Men han sa i alla fall att vi ska få tillbaks dom imorgon och jag frågade hur lång tid man har på sig att komplettera om det är så att man fått IG.

"Du har fått 5a på det"

sa han då. Tack och bock, så då fick jag även femma i den kursen. Yey me! Så nu behöver jag inte sitta och uppdatera fronter var tionde sekund för att se om det kommit in, men det ska ändå bli kul att läsa hans kommentarer på det.

Sick and tired of this now

Det har blivit vinter här igen. Det har snöat massor inatt så marken var helt vit igen när jag vaknade imorse. Var även snöstorm under dagen som sagt så det blev ingen ridning. Men på torsdag blir det ridhuset och på lördag träning. Ingen verkar dock ha en bro som kan tas med vilket var synd. Hade hoppats på chansen att kolla hur Pajen funkar med det.. Nå får väl bli en annan gång.
På fredag ska jag och hämta mera strö så det blir en himla massa körande den här veckan.

Sitter och kollar grammisgalan. Sorry Ola Salo, men jag trodde du skulle vara roligare. Känns mest bara krystat...

Team up

Kom på att jag visst kan vara med i SWRs WAlag iår. Alla deltävlingar i distriktet går ju innan terminen är slut. Är ju bara två tävlingar också..
Ska i alla fall på träning på lördag, det ska bli roligt. Pajen mår nog bara bra av att komma ut lite och se annat i världen.



Kajsa på förra årets första tävling. Hon var så duktig!

Let's take a rest

Har suttit i skolan sen 9 i morse. Pjugh. Men nu är planchen klar och litteraturseminaret gjort så nu har jag onsdag, torsdag och fredag ledigt! Eller ja, ledigt och ledigt, men inga lektioner. Yey.

Hade tänkt rida idag men det blev snöstorm så jag tror jag passar. Hoppas på bättre väder imorgon.

Ska även stå i puben imorgonkväll, ska bli kul. Första gången för terminen och det är alla hjärtansdags tema.

Take a chillpill

Red Honey på ängen idag. Gick väldigt bra, hon har blivit riktigt stabil i formen i trav. När jag var klar skrittade jag ut en sväng. Tänkte att det var en bra dag att träna lite tålamod så jag stannade längs vägen. I början gick det bra, hon stog lugnt, ville dock gå så fort jag berömde henne eller rörde mig, men det gick bra ändå. Fram tills hon blev less dvs... Efter ett par stopp tyckte hon det räckte och började hoppa runt sådär som bara hon kan göra. Lite obehagligt då det ju är lite halt. Men hon backade, hoppade, skuttade och ville inte riktigt stå still. Hann räkna till 8 ett par 10-14 gånger innan hon stod still så jag kom till 10 så då kunde vi äntligen gå hem. Hela det kalaset tog väl en sisådär 15 minuter. Hon måste verkligen lära sig att vänta även fast hon tycker det är tråkigt.


image description



Fru stresspaj

Hennes tand som var lös i underkäken har även lossnat, nu är det bara två kvar sen är alla mjölkisar borta.

Done

Har läst klart det som läsas ska. Skönt att ha det gjort.

Long weekend

Det verkar som att vi inte kommer ha några lektioner onsdag-fredag. Har egentligen litteraturseminarium på fredag men vår grupp kommer mest troligt flytta det till imorgon istället. Sweet. Det betyder att jag borde sluta med PA och börja läsa det som läsas skall, men först kanske jag äter lite och går ut och rider innan det blir mörkt.

Älskar hellediga dagar, är så bra på att plugga på dom. (Faktiskt)

Bling me

Har penslat på lite genomskinligt nagellack på Kajsas showträns. Silvret blir lite blingigare och håller sig bättre. Dock skulle jag bahöva köpa nytt bättre nagellack märkte jag..
Hade en tanke på att sälja det här nu när Kajsa inte ska behöva gå fler tävlingar, men så ändrade jag mig. Det får nog vara kvar och bli Honeys när det är dags för stångbett för henne. Fram tills dess har jag en plan med hennes andra vanliga träns som i och för sig har lite bling på, men som sagt, jag har en plan för det...



image description image description

Try again

Just det, tydligen funkade ju inte filmen jag la upp, så vi gör ett nytt försök


Home, sweet new home.

Tillbaks i Skara igen efter en redig flytthelg. Har verkligen haft fullt upp, men nu är det färdigt. Jonas har alltså flyttat till en mindre lägenhet. Är ju lite onödigt dyrt att dels köra 8 mil om dagen till och från jobbet, plus att dessutom ha en trea för en hund och en person.. Det absolut bästa hade ju ändå vart om dom hade flyttat hit, men det är ju tyvärr inte riktigt möjligt nu. Vi får i alla fall glädjas åt att nästa gång det flyttas någonstans så flyttar vi ihop igen. Yey. Två år to go.. Typ..

Could it be

Woho sommarjobb på G. Vore sjukt kul att få det. Men vars det är får ni veta senare...


Shortcuts

Ridhuset ikväll alltså. Det gick väldigt bra, vi var ensamma och hon var lite hoppig i början, men när hon väl slappnade av funkade allt toppen. Men det märktes att vi inte galopperat på ett tag för det tyckte hon var rejält jobbigt så vi la inte så mycket vikt vid galoppjobb idag.
Mycket öppna och sluta, flyttningar höger, vänster och fram och bakdel. Hon har alltid haft svårt att flytta åt höger men idag gick det riktigt bra, är så stolt över pajen!
När jag ridit klart släppte jag henne en stund. Tänkte att hon skulle få springa lite och leka på bra underlag men det ville inte hon. Istället följden hon mig som en en skugga när jag gick och mockade, lille söt. Försökte filma lite men det vart lite skakigt


Teeth

image description

Pajens tänder. Dom permanenta är ju rejält mycket större än mjölktänderna

Feed me

Så har Jonna åkt. Vi åt plättar tills vi sprack och skrattade så vi grät. Hon är allt bra rolig hon ibland.
Fick pajens hovar fina så nu är det bara rida som tusan ikväll. Om nån vecka åker hon till Kenya, hon går ju trean och har valt bevarandebiologi-kursen som har tre(?) veckor i Afrika. Vet inte riktigt vilka kurser jag kommer välja, alla verkar vara intressanta. Nå det är ett senare problem

Nu plugga lite till innan det är dags att åka till ridhuset

Finish it

Kommit en bit på vägen så snart är del två i PA klart. Yey. Eller ja, snart kanske var en överdrift, men jag ser ljuset i tunneln och det är ju alltid något

Kallare idag än vad det var igår, perfans att åka till ridhus då. Ska bli skönt att kunna rida på ordentligt utan att oroa sig för halka och även  kunna galoppera! Yey.

Bad dreams

Har drömt nått konstigt inatt.. Nått om att jag sålde hästarna och köpte ny fast det var samma hästar fast ändå inte. Nå nått skumt var det i alla fall, tänker verkligen inte sälja mina gulingar ever.

Åter till projektarbetet..


Cheat

Blev ingen plättlunch idag. Jonnas häst skulle vaccineras mitt i allt så vi sköt på det till imorgon istället.
Så imorgon kommer hon hit under dagen och leker.

Sitter och kollar vars man kan söka jobb till sommaren. Har hittat ett par ställen jag ska ringa till imorgon hade jag tänkt. Längtar tills jag är färdig med skolan och har ett jobb som jag älskar och trivs med. Plus att jag och Jonas köpt våran fina gård vi ska ha och alla är glada, nöjda och lyckliga!

Ride on

Shit vad trött jag blev nu när jag satte mig.
Har pluggat hela förmiddagen och kommit igång med andra delen av projektarbetet. Skriver om hud/kroppsyta hos 4 olika djur varav två ska vara evertebrater, dvs ryggradslösa.

Vid 15 gick jag ut med Honeypie. Vet inte riktigt vad hon ville få sagt i början, men så fort jag satte igång och trava ställde hon sig och drog av en rejäl bockserie. Gjorde så 3-4ggr innan hon var nöjd. Resten av passet gick hon SJUKT bra! Är så fruktansvärt kul att rida när det går så bra. Känslan när hon verkligen höjer ryggen och sätter under sig ordentligt. När Kajsa jobbar rätt känns det tydligt, men det är inget mot hur det känns med pajen. Hon blir 2 dm högre och takten blir helt förändrad!

Så länge jag kommer ihåg att verkligen jobba henne och inte bara sitta och vänta på att hon själv ska arbeta så går det bra, men så fort jag slappnar av och slöar till så känner hon det och gör likadant.

När jag ridit lagade jag mina benskydd som legat och väntat hur länge som helst. Kardborren på bakskydden hade blivit så dålig så jag har inte kunnat använda dom på ett tag, men nu så.

image description

Före

image description

Efter. Ny och fin


Ray of light



image description

Se så glada aktiva små liv


What I really want

På fredag blir det att åka till Jonas. Han ska ju flytta så jag får lov att åka dit och hjälpa. Hans mami och papi kommer också så det borde gå rätt smidigt. Ett litet i-landsproblem är dock vad vi ska göra med våra tvs. Har ju två 42" och det har ju funkat bra nu när vi bodde i trean, en som tv-tv och en som tvspels-tv i tvspels-rummet. Nu blir det ju dock lite värre när Jonas kommer bo i en etta och jag redan har en tv.. Antingen skickar vi den till Falkenberg eller så tar jag hit den ändå. Får väl se hur vi gör...
Hade det inte varit så att vi har ett obligatoriskt litteraturseminarium på fredag hade jag kunnat åka imorgon eller på torsdag... Lite irriterande men skit samma. Den som väntar på något gott som det sägs så fint.



Hehe, just det. Hon som höll föreläsningarna på Tjärnö var hon som vi lyssnat på tidigare och som såg ut som Mel i Flight of the conchords. Dock tyckte jag dom var mer lika sist, kan ha varit något med håret nu..

Och på tal om håret! Kollade lite på mitt hår i stereoluppen och det var inte det mysigaste jag sett. Har ju vetat om att det är rätt bra skabbigt men att kolla på det i megaförstoring var kanske inte det smartaste draget... Känns ju även så drygt att behöva betala för att gå och klippa mig när jag faktiskt är utbildad frisör själv, men att klippa mig själv är ju dock lite trixigt.
Men jag har använt hjärnan och kommit på en sjukt briljant ide!

Ge mig en klippning i födelsedagspressy!!

Eftersom jag fyller år snart och har en tendens att bara önska saker till hästarna (ytterst konstigt) och människor i min omgivning gärna vill ge saker som bara är till mig är alla härmed hjärtligt välkomna att ge mig ett frisörbesök i present. Det skulle uppskattas väldigt, och om det skulle vara så att någon vill ge det bara för att, behöver ju inte vara min födesledag, så går även det bra!
Alltså, ett besök hos en frisör önskas av vem som helst, när som helst!

Ett litet tips bara

För alla som vill...

När som helst alltså






You animal!

Var en väldigt lång dag  idag. Studiebesök som sagt, det har kollats mycket i mikroskop, nycklats, petats och undersökts. Helt galet vad det finns för olika djur i havet och hur dom beter sig. Som till exempel sjöpungen. När den föds har den hjärna, ryggrad och simmar runt fritt i havet för att bli tyngre och tyngre. Tillslut kan den bara simma väldigt korta sträckor och då letar den upp en lämplig plats att sätta sig på och där sitter den sen. Resten av livet. Som en liten påse sitter han där, och inte nog med det, när den satt sig så äter han upp sin hjärna! Det är ju lite lustigt beteende om jag får säga det själv.

image description

Det syns lite dåligt, men det som är i kanten där är en nakensnäcka om jag inte minns helt fel. Var inte det lättaste att fota i stereoluppen men men.. Lite ser man ju ändå

image description

Rätt kitchig färg!

image description


Imorgon och på torsdag är vi lediga. Eller lektionsfria alltså. Blir att projektarbeta lite, och så kommer Jonna på plättmat imorgon. Det blir trevligt. På torsdag bär det av till ridhus, ska bli riktigt kul! Om vi ska vara med i alla westernklasser på rikset i sommar så får vi allt se till att sätta igång!

On the road again

Sitter i bussen på väg till Tjärnö nu. Var väldigt jobbigt att kliva upp i morse kan jag lova.. Till och med hästarna tyckte det var lite tidigt att gå ut redan halv 7. Brukar ju ta ut dom runt 8 i vanliga fall.
Nå nu har vi åkt en halvtimme och har ungefär två timmar kvar. En fördel är ju att det är ett bra tillfälle att läsa de som ska vara läst till litteratur seminariet på fredag. Läser chordata-kapitlet just nu.



Wake up

Alarm 1: 0537
Alarm 2: 0558


Peeew


A reminder

Hmm.. Man kanske skulle ta in dom där hästarna och gå och lägga sig. Är studiebesöksdag imorgon också, vi ska till Tjärna och kolla på marina djur. Blir säkert kul, men bussen går 0700 dvs en timme tidigare än jag brukar kliva upp i vanliga fall.. Suck..
Tror som sagt att det blir kul, men just nu känns det som att jag lika gärna hade kunnat stanna hemma och plugga istället. Hade totalt glömt bort att vi skulle åka imorgon och som tur var påmindes jag om det idag.. Hade ju varit lite drygt att missa detta moment då det är obligatoriskt, och missar man det måste man komma tillbaks nästa år och göra det istället för det går inte att komplettera.
Nå skit samma, blir säkert bra som sagt.

Men nu hästar in och jag i säng!

No hurry

Skrev ut analyspapprena idag också. Ska ju skicka hår från Honey för att kolla om hon bär på splash-genen som jag skrev för hundra år sen.. Har alltså inte kommit längre än det, det går sakta men säkert höhö....

Crazy day

Fullt upp hela dagen. Började med att åka in tidigare till skolan, hometeamet skulle träffas och börja med planchen vi ska göra. Höll på hela förmiddagen och kom en bit på vägen. Sen var det lektion, kollade en film om pungdjur, dom är ju verkligen söta. Utom näbbdjuret, det ser mest bara konstigt ut!



Efter skolan blev det lite jobb. Klippa Alexandra och Elin hos Alex. 4 timmar och en hel massa kakor senare var jag klar och for och klippte Malin.
Så hem och fixa stallet.
Hade tänkt rida, men jag insåg att det nog var lite overkill för mig, så jag gjorde lite ledarskaps övningar på gården istället. Hon har börjat lyssna rätt bra, men vill fortfarande inte riktigt flytta bogarna helt utan övertalning, men det går mycket bättre för varje gång. Första gången stegrade hon hejvilt och sprang mest bara runt. Förstog inte riktigt vad det var jag ville när jag petade henne på rumpan, dagen efter gick det däremot mycket bättre, man såg riktigt hur poletten trillade ner på henne. Och nu går det som sagt ännu bättre. Baken kan vi flytta utan direkt tryck, även fram och bak, det är bara bogen som är lite trixigt. Men det kommer så småningom.

Sen tog jag in Kajsa och mös en stund, hon var dock helt prillig och kunde inte stå still på gången. Allt skulle hon även undersöka och pilla på, var precis som att hon var 3 år.

image description




Miss you

Nackdelen med att ha hästarna ute så länge är att jag själv måste hålla mig vaken. Började bli trött runt 22 men nu håller det på att vända.. Tusan.. Längtar till sommaren när dom kan gå ute dygnet runt. När det är varmt och skönt och vattnet inte fryser i hagen, när jag slipper ha filt på mig inomhus och när man kan fara ut och skritta barbacka i shorts och linne och det är inte halt eller kallt. Längtar som tusan!



Hoppas verkligen jag får ett jobb i sommar så jag får lite cahs. Drömmen är ju ett stalljobb där jag kan ta med hästarna och kan vara ledig de dagar det är tävling. Nå vi får väl se hur det går..

Go me!

Just det, kan ju skryta här också om att jag får femma i Djurskydd, Välfärd och Etik. Fick 5 både på tentan och praktikrapporten = femma i betyg. Yey me!

Har lite att fixa på den etologiska studien också sen blir det femma på det med. Yey me X2

Meet the world

Blev en riktigt trevlig tur idag. Det var skönt väder och så snöade det också.
I skogen såg vi dessutom tre älgar, första gången jag och Pajen sett såna tillsammas. Vet inte om hon sett några tidigare, men hon brydde sig inte om dom iaf. Hoppade till lite först när dom sprang iväg, men sen var hon mer intresserad av en hund vi mötte fast älgarna stog typ 50m från oss. En bra träningsritt med världens gladaste häst

image description

Nu ska jag krypa tillbaks under filten, kolla på How I meet your mother och längta efter Jonas

Let's go

Ett par timmars pluggande är gjort. Nu är det då dags att ge sig ut och rida. En tur till grannens skog står på planeringen, ett av våra mål i år är ju att Honey ska bli tryggare ute och då är det bara träna helt enkelt.

image description



Kan man ju inte säga nej till!

Oh it's a beautiful morning

Nu har söndagen börjat. Kaffet är kokat, nu ska här pluggas hejvilt! Tycker det är rätt skönt att plugga när man har en heldag, alltså inga lektioner man måste åka på, utan jag kan grotta ner mig totalt i ett par timmar. Känns bättre än att göra lite här och lite där. Kommer dock bli ett avbrott senare för ridning och stallpyssleri

Everythings hinna be alright

Har legat inne hos Göran och myst med Tessan ett tag. Världens mysigaste och goaste katt är hon.


Shopaholic

Lördag

Har blivit lite tradition att om lördagmorgornana efter att jag släppt ut hästarna, lägga mig i sängen igen och kolla på gamla avsnitt av ponnyakuten. Sjukt roande!

När jag klivit upp for jag till Maria och fick semelfika och kaffe. Gött! Vi gick på stora staden Götenes gator och torg och jag har faktiskt shoppat! Kläder till mig av allt i världen, inget till hästarna alltså!
Lyckades ju slita sönder dragkedjan i min stalljacka för några dagar sedan lagom tills alla minusgrader kom så en ny jacka blev det. Och så slog jag på stort och köpte en helt vanlig tröja också. Var faktiskt väldigt länge sen jag köpte nya kläder åt mig själv och det märks rätt bra i min garderob.. De mesta är gammalt och fult och har dessutom börja sitta väldigt dåligt eftersom jag gått ner i vikt på sista tiden..


Jackan var inte den snyggaste men för 100spänn skiter jag faktiskt i det. Funderade dock ett tag på att ta en turkos/rosa sak, men jag hejdade mig. Behöver ju inte alltid köpa det fulaste jag ser

image description



Blev en kortis med pajen idag, bara skritt då hon kändes lite stel. Har nog träningsvärk från igår kan jag tänka mig. Men hon kändes fin.
Imorgon blir det nog en liten tripp till grannens skog och torsdag blir det ridhus!

Sicko

Kvällens På Spåret var relativt enkelt. Frågor om Darwin som givetvis är mitt område, och dessutom massa fotbollsfrågor för Jonas. För att förtydliga så är inte Jonas här, utan vi kollade tillsammas på sms, (jag och Evalill battlade som vanligt också) funkar ju det också, men det är ju ändå rätt mycket mysigare när han är här. Saknar honom massor, men nästa helg ska jag försöka åka upp. Han flyttar ju då också..
Kände mig lite extra ensam idag så jag tog i sann tjockis-anda och köpte lite sällskap i form av en chipspåse och en godispåse. Nu mår jag lite lätt illa...


Imorgon ska jag till Maria en sväng och så blir det träning med pajen och så ska jag plugga också. Måste ta tag i strutsarbetet också. Mycket som ska göras alltså...



Blue eyed girl

Idag  var hon lite extra dyr min käre paj. Har ju inte ridit ordentligt på typ hela året känns det som, men hon gick som en liten vaniljdröm! Underlaget i ena hagen var så pass bra att det gick att trava utan problem och hon jobbade på så fint! Hela hon var lugn och fin, arbetsvillig och lyssnade jättefint på alla hjälperna.


Såg att hon tappat sin första I3 nu, det vill säga dom yttersta framtänderna. Lillen håller på att bli stor.


Golden

image description


How cool does it get?

Ibland är man bra dum.. Tyckte det kändes lite extra kallt på soffan ikväll så jag tog en till filt. Fyra timmar senare när jag skulle ta in hästarna upptäcker jag att jag inte stängt dörren ordentligt när jag kom in. Öppen typ 1 dm och -12 ute. Tack för den jag, inte speciellt imponerande beteende faktiskt.
Bäst att sova och hoppas att jag är ett mindre klantarsel imorgon. Behöver ju inte bråka med elräkningen mer än nödvändigt...


Pack up

Röjde upp lite här hemma. Hade inte riktigt packat upp ordentligt sen jag kom från Vemdalen så nu var det väl på tiden

image description


Nu sitter jag under en filt och kollar på The Dark Knight.


Old stuff

Har varit i Göteborg hela dagen på Naturhistoriska Museet, inte Universeum som jag trodde under ett snabbt hjärnstillestånd igår.
Hade inte varit där tidigare så det var lite spännande. Dock hade dom stängt avdelningen med alla spritade parasiter och liknande för möblering, så den missade vi. Men "benrummet" var minst lika intressant. Helt vaninnigt att dom har så många exemplar av alla djur som dom faktiskt har, om jag kommer ihåg rätt så har dom över 8 000 000 eller något liknande. På ett sätt är det ju tur att dom samlade djur så som dom gjorde förr i tiden, annars hade samlingarna ju aldrig funnits..

image description

Valarna på museet. Tidigare var munnen öppen och man kunde gå in  i valen och ta en fika. Finns bänkar där inne. Helt galet att tänka att det faktiskt är en riktig val som hänger där. Och riktiga skelett också givetvis. Exemplaret här är ca 1.5 år och drygt 16m. Dom är VANSINNIGT stora!

Var peppad på att ta en tur med Honey när jag kom hem, men vi var hemma efter 19 och efter jag ätit dog jag en stund på soffan och då var det kört. Nå imorgon slutar jag 12 så då ska det banne mig bli av. Har snöat lite mer så underlaget är något bättre också.
Från och med nästa vecka blir det iaf igångkörning på riktigt. Ridhusträning minst en gång i veckan, nu tar vi tag i det här!

Nice legs

Såg att jag tydligen fortfarande har ett fint blåmärke efter olyckan med Elymus för hmm.. två? år sedan. Syns inte sådär vansinnigt mycket på bilden, men det finns..

Nu
image description





Cozy

Haft mycket att stå i idag. Började med att åka och hämta hö, sen blev det ett par timmars plugg innan det var dags för första programnämndsmöte för min del. Var rätt intressant.
När det var färdigt fixade jag i stallet. Rullade in en av balarna och mockade och grejade på. Blev less en gång för alla om att frysa om händerna så jag flextejpade grepen. Första gången jag såg att nån gjort det tänkte jag att det måste vara rätt drygt att göra om varje gång grepen går sönder. Sen använde jag hjärnan och kom på att det inte är så ofta som själva skaftet går sönder.... Ibland är man bra smart

image description

Observera gärna den snygga silvertejpslagningen också.. Men nu slipper jag frysa om fingrarna i alla fall

Stog och mös med Honey en stund. Flätade upp manen och fixade svansen och så. Hon stog och sov och tyckte det var väldigt mysigt. Idag stog hon blickstill på gången fast hon var lös, kollade bara till mig ibland.
När jag sen skulle släppa ut henne igen var jag för stursk och släppte henne lite väl långt från hagen. Party tänkte hon och gick åt andra hållet, och medans jag jagade henne passade Kajsa på att smita under tråden också. De sjukt nöjda hästarna fångades in och trippade glatt in i hagen igen.

I morgon ska vi åka till Göteborg med studiebesök. Tror vi ska till universeum om jag inte minns helt fel. Blir nog kul de! Blir tidig morgon för vi åker kl 0800

RSS 2.0