good boy!

grattis världens sötaste lillebror på studenten idag. gjorde tydligen ett superbt tal i kyrkan också och fick stipendium. duktigt!
känns väldigt tråkigt att jag inte kunde vara med, men men. åker hem till marknaden iaf.

jonas har kommit hem idag. väldigt skönt. nu slipper jag frysa ihjäl trots filt om nätterna.

Kommentarer
Postat av: Trina

Tråkigt att du tror att jag inte skulle stå för det jag skriver. Lamia har valt att ta bort de inlägg som jag har skrivit för att förklara vad jag menar. Om du läser texten nedan så tror jag att du förstår.

Läste just nu en blogg där min inackordering hängs ut väldigt spydigt i ett inlägg då hon gett en kommentar till bloggägaren. Denna blogg handlar om en tjej och hennes hästar (såklart) och Trina ifrågasatte henne då tjejens 6 åriga halvblod på 180 cm står skadad. Jag vet ingenting om detta då jag inte läst bloggen eller känner tjejen. Men jag blir lite intresserad ändå när det handlar om just hållbarhet och påfrestning av häst. Denna tjej tävlar sin häst i hoppning, har tydligen startat 110 klasser. Hennes häst är som sagt väldigt stor och i en av hennes kommenterar står det "att ska man komma någonstans måste man påfresta dom från tidig ålder dvs 4-5 år) I vilken bok om unghästens utbildning står detta funderar jag? Och sedan generellt sett är inte hopphästarna så jättestora just pga av hållbarheten och vändbarheten (till omhoppningarna), när man har en väldigt stor häst då måste man vara enormt försiktig för att det är mycket häst som ska hinna med att bli stark. En liten kompakt häst är byggd för "snabbare utbildning" medan en stor och tung häst behöver längre tid på sig sett ur anatomisk aspekt.



Jag tycker att det är befogad att fråga tjejen om det inte kan vara så att hästen kanske är lite tidigt påfrestad. Det finns en anledning till varför tex det inte rekommenderas för människor under 16 år att gå på gym då det kan vara skadligt för våran kropp med den belastningen, det är exakt samma sak med hästen, det är också därför många hoppryttare endast tränar låga höjder och påfrestar hästarna endast maximalt vid tävling.



Se på tex travhästar. Hur många av dom maxpresterar i träning? Jag kan nog säga 0%.

Det är tävlingen som gäller, träningen innan skall endast vara uppbyggande, gymnastiserande och stärkande, vilken disciplin det än gäller. Vi alla vill väl ha våran häst och tävlingskamrat så länge som möjligt och med så få skador som möjligt? Eller har jag missuppfattat det? Ja just det har jag ju, för i många fall ligger prestationerna först. Viljan att vinna även på hästens bekostnad, för en ny häst går alltid att köpa när den gamla inte längre räcker till. Säger inte att detta är fallet med denna tjej då jag inte vet någonting om henne, utan bara allmän spekulation.



Men vad tycker ni? Jag tycker tex att det är ren idioti att skola unga hästar till stordåd. En häst på 4 år är UNG! Den "ska" då vara inriden och grunderna skall vara lagda,men det är ungefär det, den bör inte påfrestas i höga klasser. Jag har tom sett annonser på 6 månaders föl som löshoppas upp emot 1 meter för att visa att dom är kapabla. Vilket budskap vill man frambringa? Allting ska gå i sådan rasande fart. Hur påverkas våran avel och våran ridning av allt detta? Det känns som vi glömt bort att vi rider för "nöjets skull", och mitt nöje är en frisk och sund häst som jag får leva tillsammans med i många år, både på och utanför tävlingsbanan.



"The horse is a creature who sacrifices his own being to exist through the will of another... he is the noblest conquest of man."

2010-06-13 @ 00:47:27
Postat av: Christobal

Jag kan ingenting om hästar, men tack för gratulationen. Jag tar gärna emot presenter under marknaden också, var inte ledsen.

2010-06-15 @ 14:45:22
Postat av: linnea

Trina:

jag tycker att folk självklart ska få ha vilken åsikt man vill, men om man inte vågar stå för vad man tycker så kan man lika gärna låta bli att säga något öht. min åsikt alltså... vars har du hittat den där texten?



babybro:

att jag kommer hem till marknaden blir present nog för dig tycker jag

2010-06-17 @ 21:43:59
URL: http://doleron.blogg.se/

Kom med något smart:

Du är?

Kom ihåg mig?

Mail? (publiceras ej)

Du finns?

Du vill?

Trackback
RSS 2.0